dissabte, 30 de maig del 2009

Manifest de presentació del col·lectiu independentista del Baix Gaià, "La Gaianada"


Amb el nom de “La Gaianada”, es dona a conèixer el nou col·lectiu independentista del Baix Gaià. Les Gaianades eren fortes crescudes que baixaven pel riu Gaià, que arribaven a fer sobreeixir sobtadament la llera del mateix fins al punt que en el cas del poble de la Riera de Gaià trobem encara marques al molí de la entrada del poble que indiquen la alçada fins on arribaven aquest fortes i sobtades crescudes. La última d'elles està documentada de 1921. Vam decidir utilitzar aquest nom amb un cert simbolisme. La presa del Catllar que fou construïda per Franco i actualment gestionada per Respol YPF, impedint que baixés l'aigua, i provocant la sequera absoluta del riu Gaià a tota la Comarca, és la responsable que ja cap Gaianada hagi pogut recorrer el riu.

La doble significació del simbolisme es basa en una oposició a la herència que ha deixat el franquisme que molts opinen que hauríem d'oblidar, fonamentant-se descaradament en la por, i també en l'ecologisme i anticapitalisme, com un exemple més de com el capital explota desmesuradament els bens de tots sense que això repercuteixi necessàriament en bens socials.

Donem a conèixer a través d'aquest manifest, els punts en els quals tenim intenció de basar el nostre treball polític:

  • La Independència dels Països Catalans com a únic mitjà per a la supervivència del nostre poble, en un sentit material, és a dir, econòmic i territorial.

  • El socialisme com a sistema econòmic contraposat al sistema d'explotació capitalista que no ha funcionat pràcticament en cap dels llocs i moments històrics del món. Quant diem que som d'esquerres o socialistes, ho diem en un sentit unívocament marxista i anticapitalista, doncs no creiem que tingui sentit dir-ho d'una altre manera.

  • Assumim com a pròpia la lluita contra el patriarcat, com a sistema anterior al capitalisme, però que s'ha perpetuat en aquest. El sexisme en allò personal i la discriminació laboral en allò social són els exemples més clars d'aquesta discriminació, essent el feminisme i la lluita contra l'heteropatriarcat una forma de combat.

  • La comarcalitat del Baix Gaià és palesament real en un sentit social, per això és completament injust que se li denegui la possibilitat de dotar-se de la pertinent administració com la resta de comarques.

  • Solidaritat antirepressiva. Creiem que hem de perdre la por a posicionar-nos al costat d'aquells qui han estat, són i seran reprimits a causa de la seva militància política. Cal solidaritzar-se amb tots els presos polítics.

  • El col·lectiu la Gaianada es declara obertament antifeixista i antiracista, i volem fer saber que aquestes falses doctrines basades, la primera en la imposició de valors, i la segona en el foment de la xenofòbia i la generació de falsos enemics, són una eina més de distracció del capitalisme, sinó la seva tropa de xoc. Cal denunciar els seguidors i combatre'n tant les mentides com els seguidors que les fomenten.

  • L'ecologisme hauria de formar part de l'ideari de qualsevol que vulgui un món millor: cal defensar el territori, així com uns valors de convivència amb la natura per acabar amb la sobreexplotació d'allò que és condició de possibilitat de la nostre existència, la mare terra.

  • Igual que denunciem la negació i voluntat de fer desaparèixer, per part dels estats Espanyol i Francés, el nostre poble, creiem que cal solidaritzar-se amb tota la resta de nacions que romanen oprimides per aquests o altres estats. Som internacionalistes, perquè cal pensar globalment per poder actuar localment, i portar les lluites d'altres pobles a la nostre llar.

  • Llengua i cultura popular: cal fomentar com un bé del nostre poble la llengua i la cultura popular, com un bé social que s'ha intentat esborrar la primera i com un espai que enforteix els vincles socials la segona.


Així doncs, esperem, que tornin a baixar, més sorolloses i fortes que mai les Gaianades al llarg de la conca.

Visca la terra!

La Gaianada, Baix Gaià, Països Catalans, 30 de Maig del 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada