dimecres, 3 de febrer de 2010

Manifest front la postura de la patronal dels cinemes contra la llengua catalana


El passat dissabte 1 de Febrer, 74 sales del Principat de Catalunya, feren un locaut que ha promogut la patronal usurpant el substantiu “vaga”. Amb la paraula “vaga” volen donar un fals aire de reivindicació que respon únicament a l'interès de la patronal en encobrir tant la seva desconsideració per la llengua, com la precarietat a la que podrien sotmetre als propis treballadors sota aquest pretext, pretenent utilitzar-los de tropa de xoc. La llei, preveu que la meitat del cinema que es projecta a les sales hagi d'estar subtitulat o doblat al català, fet que podrà escollir la mateixa patronal i cada cinema. Per sorpresa, alguns sindicats com CCOO s'han afegit al que serà el primer locaut de la història en la qual un sindicat de treballadors dóna suport. Cal recordar, que un locaut és un tancament dirigit pels patrons amb l'objectiu de presionar als treballadors, i que s'han utilitzat històricament per a pressionar aquests últims.


El col·lectiu independentista del Baix Gaià, “La Gaianada”, volem fer una sèrie de consideracions al respecte:


1r) Que s'ha fet un ús indegut del terme vaga, el qual refereix a una aturada que promouen i organitzen els treballadors. L'ús és indegut perquè l'aturada l'ha promogut en realitat la patronal per interessos de plantilla, fet que crea un perillós precedent en el qual els patrons pressionen als treballadors en base als propis interessos.


2n) Que la cantarella de que el català resta, la hem d'aguantar cada cop que es fa algun petit avenç en matèria lingüística sense que després es produeixi el desastre que profetes de l'apocalipsi de torn pronostiquen mitjançant un llenguatge catastrofista i estadístiques que vulneren ja no practiques acadèmiques, sinó el sentit comú. Els promotors del locaut no han tingut ni un sol precedent que justifiqui la catastrofe que auguren, fet que ens fa pensar que podrien jugar en un futur la carta de la catalanofòbia.


3r) Actualment, només un 3% de les pel·lícules projectades al Principat de Catalunya estan doblades o subtitulades al català, segons dades estadístiques de la Plataforma per la Llengua. Comparant-ho amb llengües que tenen un nombre semblant de parlants, com el grec o el txec, es tracta d'un percentatge insultant.


4t) Considerem lamentable que CCOO i altres sindicats que s'haurien d'estar preocupant de tirar endavant una vaga general perquè s'aturi la retallada de drets que la crisi està provocant, es posicionin colze a colze amb aquells qui l'han provocada i la volen fer pagar als treballadors. Volem felicitar tanmateix a la Coordinadora Obrera Sindical per haver estat coherent amb la defensa dels interessos del poble català, traient un comunicat en repulsa al locaut de la Patronal.


5è) Finalment, destaquem que les sales de Les Gavarres de Tarragona, Ocine del Vendrell i MCB Cinemas de Calafell participaràn d'aquest locaut. Animem a tots aquells qui s'hagin sentit insultats a boicotejar aquelles sales que han participat d'aquest locaut i a fer córrer la veu. Adjuntem aquesta llista completa on surten tots els cinemes que la secundaran.

Ni sindicats botiflers, ni patronals manipuladores:
Contra el locaut, boicot!
Als Països Catalans, volem cinema en català!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada