dijous, 16 de setembre del 2010

Crònica de la manifestació del 11 de Setembre al Camp


La jornada de lluita d'aquest cap de setmana, entorn a la Diada de l'11 de Setembre, ha comptat amb més actes i més participació que mai. Des de divendres amb les marxes de torxes a Reus i Torredembarra, fins dissabte amb la celebració de la Diada -per primer cop- a Tarragona, l'ofrena floral multitudinària al Carrasclet a Capçanes, la manifestació a Reus, que comptà amb un miler de persones segons els mitjans, i el concert posterior a les Peixateries Velles. Una jornada que estigué molt marcada per les consultes populars sobre la independència i les manifestacions independentistes multitudinàries, així com, per la convocatòria de vaga general del proper 29 de setembre. Uns actes que han demostrat que, cada any que passa, el procés d'alliberament i de reconstrucció nacional és més viu a les nostres comarques, com també, a la resta de la nació. Mentre els moviments socials i polítics transformadors s'han mobilitzat al carrer, els partits polítics parlamentaris i els sindicats majoritaris continuen organitzant actes institucionals d'esquenes a la ciutadania.

La Diada Popular s'estrena a Tarragona amb una nota molt alta

Mentres les autoritats de la ciutat i els diferents partits polítics -inclòs Plataforma per Catalunya- i els sindicats majoritaris, realitzaven la tradicional ofrena a l'advocat del Bages, Rafael Casanoves, qui lluità durant el setge de Barcelona de 1714, i l'alcalde Ballesteros realitzava un parlament defensant la necessitat de continuar apostant per la via estatutària, quasi una trentena d'entitats de la ciutat agrupades en la Comissió 11 de Setembre, organitzaven per primera vegada a la ciutat una Diada Popular amb el lema "De Salses a Guardmar i de Fraga a Maó, la nostra llengua és el català".

L'èxit de la proposta fou total. Centenars de persones passejaren per les diferents parades de les entitats participants, ubicades a la plaça de les Cols, i participaren en les diferents activitats organitzades: cercavila amb gegants i diables per la Part Alta, tallers organitzats per diferents entitats participants, parlaments, les actuacions musicals de Josep Romeu i Sonora Kali, acabant amb un dinar popular a la plaça del Fòrum. Durant l'acte, la Plataforma Tarragona Decideix també muntà un estand de recollida de vot anticipat per la consulta que es realitzarà el 17 d'octubre a la ciutat i, també, la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa instal·là una exposició i creà un punt d'informació sobre la vaga general.



Més ofrenes que mai al guerriller Carrasclet

Capçanes acollí per tercer cop, la que ja comença a ser la tradicional ofrena floral popular aquest guerriller que lluità a favor dels Àustries en la Guerra de Successió i, que un cop finalitzada, intentà alliberar el Principat del poder borbònic lluitant des de les muntanyes del Priorat i intentant diferents insurreccions al llarg i ample de la vegueria del Camp.

L'edició d'enguany comptà amb la participació de més d'un centenar de persones i una quinzena d'entitats que volgueren retre-li homenatge. L'acte comptà també amb la participació dels grallers de la Colla Gegantera de Porrera i amb l'actuació musical del guitarrista Borja Penalba. El manifest fou llegit per un membre de Porrera Decideix i una membre d'Els Guiamets Decideix, en representació de les plataformes que al llarg de l'any han realitzat consultes populars sobre la independència a la comarca. També realitzà un parlament Roser Vernet, que parlà sobre la lluita en defensa del territori a la comarca i encoratjar als i les prioratines a lluitar contra el Cementiri Nuclear.

Moltes d'aquestes plataformes locals, així com, entitats d'arreu de la comarca i, també, col·lectius de l'Esquerra Independentista del Camp de diferents poblacions, realitzaren una ofrena floral que culminà amb el cant d'Els Segadors.

Mil persones a la manifestació del Camp

Per primer cop, des de fa set anys, els mitjans de comunicació han xifrat la participació en la manifestació de l'11 de Setembre al Camp, en mil persones, esdevenint així l'acte més massiu de la Diada a totes les comarques del Camp. Una convocatòria, amb el lema "Cap Estatut ens farà lliures! Independència, socialisme, Països Catalans!", que comptà amb l'adhesió de més de quaranta entitats de les nostres comarques. Entre elles, col·lectius de l'Esquerra Independentista, elements de la cultura popular, sindicats de treballadors i treballadors i plataformes en defensa del territori.

La convocatòria d'enguany ha comptat amb un alt grau simbòlic i de contingut polític, a causa, del creixement social de l'opció independentista, demostrada en les consultes populars sobre la independència i la manifestació del 10 de juliol, així com, per la convocatòria de vaga general del proper 29 de setembre. De fet, el manifest llegit per un membre de la Plataforma La Vilella Alta Decideix, feia una crida explícita a continuar ampliar el procés de reconstrucció i alliberament nacional arreu dels Països Catalans i, també, a secundar la convocatòria de vaga general.

Durant el recorregut, animat com ja és tradicional pels Xoriguers d'Alcover i el Bou de Reus, s'han sentit constantment consignes denunciant les retallades nacionals, socials i laborals promogudes pels governs espanyol, francès i la Unió Europea. Com també, en la defensa dels Països Catalans com a marc nacional i, en la necessitat de la construcció d'un nou marc socioeconòmic que defensi els interessos de les classes populars front el capitalisme neoliberal.

Per segon any consecutiu, els i les manifestants han fet el tomb sencer a la plaça del Mercadal trobant-se la pancarta inicial amb la cua de la manifestació, a la cantonada entre la plaça i el carrer Jesús. I, aprofitant, que es realitzava l'acte institucional a l'Ajuntament per cridar "fora polítics botiflers!". En arribar a les Peixateries, espai que ha quedat petit per encabir tota la gent mobilitzada, s'ha llegit el manifest i s'ha cantat l'himne d'Els Segadors. Llavors, ha arribat l'hora de la festa amb el concert tradicional de la Diada a Reus, que ha comptat amb la participació del grup Rauxa i una sessió musical de Dj OGT, que coincidint amb la manifestació, ha omplert per primer cop la plaça.

Podeu veure la crònica de la manifestació de Canal Reus TV aquí, o una selecció de fotografies de l'Assemblea de Jove de Reus, aquí.

Extret de Pobleviu.cat, portal d'informació del Camp de Tarragona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada