dissabte, 28 de maig de 2011

Cicle de cinema: el capitalisme i la crisi a debat.

La Gaianada conjuntament amb el Centre d'Estudis Sinibald de Mas, us presenten un cicle de cinema amb dues pel·lícules sobre els motius de la crisi, per posar a debat i conèixer millor tant el sistema capitalista com el fenòmen de la crisi. La projecció es farà a la Sala Polivalent Ca el Maiam els propers diumenges 5 i 12 de Juny respectivament a les 18h.

Capitalismo, una historia de amor

Títol original: Capitalism, a love story.

Direcció i guió: Michael Moore

Any: 2009

País: Estats Units d'Amèrica

Durada: 127 min

Gènere: Documental, Drama

Interpretació: Michael Moore

Fotografia: Daniel Marracino i Jaime Roy

Muntatge: Connor O'Neill, John Walter, Jessica Brunetto, Alex Meillier, Tanya Meillier, Pablo Proenza.

Direcció de producció: Michael Moore i Anne Moore

El documental aborda amb l'habitual to satíric del autor la actual crisi financera. En el documental s'analitzen i expliquen les causes de la caiguda de l'economia global, es fa una repassada als acords del govern dels Estats Units amb les corporacions i multinacionals mostrant, el que l'autor considera el robatori més gran que s'hagi fet mai en la història del seu país.

En el documental es mostra com es realitza aquesta transferència de diners públics directament a arques privades, tot plegat, dirigit i orquestrat des del mateix govern americà. L'interès del documental rau en que les dades que ofereix el documental, versen sobre unes polítiques que també s'han produït a Europa, on trobaríem exemples paral·lels de transferència de fons públics a capitals privats en nom de la economia.

Tot plegat serà una oportunitat per a la reflexió i entendre l'altre cara de la moneda del capitalisme actual, comprenent millor aquells elements que el diferencien del capitalisme del segle XIX, més de caire social, amb aquells elements que s'han mantingut constants. Serà també una oportunitat per treure conclusions i proposar un debat sobre quines polítiques poden posar remei a la situació actual i quines poden empitjorar-la.


Germinal

Direcció i guió: Claude Berri i Arlette Langmann

Any: 1993

País: França, Bèlgica i Itàlia

Durada: 160 min

Gènere: Drama

Interpretació: Gérard de Pardieu, Bernard Fresson, Anny Duperey, Jacques Dacqmine, Miou-miou, Renaud, Frédéric van den Driessche, Pierre Lafont, Annick Alane

Fotografia: Yves Angelo

Muntatge: Hervé de Luze

Direcció de producció: Thanh At Hoang, Christian Marti

Basada en: la novel·la contemporània d'Emile Zola, del mateix nom.

Sinopsi:

La pel·lícula narra la vida dels miners francesos a finals del segle XIX, en ple auge de la revolució industrial. En aquest context, el protagonistes, Maheu, pare de família i treballador de la mina i Etienne, un jove que arriba al poble emigrant per poder treballar també a les mines, experimentaran en pròpia carn les conseqüències de la crisi. La pel·lícula, mostra tots els estaments socials de la època així com personatges característics, els quals juguen cada un el seu rol social: la família, l'immigrant, la gran burgesia propietària de les grans maquinaries de treball, la petita burgesia propietària dels comerços del poble, la policia, el treballador que fa d'encarregat fidel al patró, les primeres organitzacions d'obrers, els conflictes entre els socialistes i els anarquistes, l'alcoholisme, les festes populars, les vagues, els esquirols, els locauts...

A la pel·lícula hi apareixen des d'elements històrics, que permeten parlar d'aquell context concret, fins a elements propiament filosòfics. Al llarg de la pel·lícula s'aniran succeint tots els elements que caracteritzen una crisi capitalista: l'augment de l'abundància d'estocs que queden arraconats sense poder-se vendre, la disminució de salaris i la conseqüent proliferació de misèria. La pel·lícula, mostra com tots aquests elements materials travessen i determinen les vides de tots els personatges, elements propis del sistema capitalista, que a pesar del temps encara són identificables en el funcionament econòmic actual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada