dimarts, 12 d’octubre del 2010

12 d'Octubre, Res a celebrar!

Enguany rebem la notícia d’última hora, que Òmnium cultural, principal entitat convocant de la manifestació del 10 de Juny, fa una crida a tothom a treballar el 12 d’octubre, negant-nos així col·lectivament a celebrar la seva festa.

Des de la Gaianada, volem manifestar el nostre rebuig a la celebració del dotze d’octubre. Mitjançant diversos de noms com “el día de la raza”, “el día de la hispanidad” o la actual “fiesta nacional de españa” , l’estat espanyol ha aconseguit perpetuar al llarg de nou decades la celebració d’aquest genocidi cultural i lingüístic que es va extendre arreu de l’Amèrica llatina des de fa cinc-cents anys i a casa nostra des de fa més de trescents anys.

Ens diuen que Cristòfor Colom va descobrir Amèrica, demostrant un cop més que la història la escriuen els vencedors i s’explica des del seu punt de vista, obviant la història anterior del continent americà. No és casual que s’hagi posat aquesta data com a celebració “nacional”: és una celebració de caràcter imperialista en la qual s’ens explica la història des del punt de vista dels vencedors. A Veneçuela o als Països Catalans patim encara les conseqüències d’aquest domini, ja es tracti d’una opressió únicament jurídica en el primer cas, o jurídica, cultural i econòmica en el segon. La imposició de la llengua castellana, la imposició de la religió catòlica, l’extermini de milions de persones pertanyents a altres pobles i cultures diferents de la castellana, la usurpació de totes les seves riqueses materials, la destrucció de civilitzacions senceres i la esclavització dels seus supervivents són anomenades amb orgull pel borbó i les institucions oficials espanyoles “projecció lingüística i cultural més enllá dels límits europeus”.

Malgrat tot, l’estat espanyol segueix explotant els països llatinoamericans mitjançant multinacionals, fet que prova que encara es dóna una certa colonització econòmica, si bé les independencies dels països llatinoamericans els ha donat capacitat de fer les seves pròpies polítiques, de vegades de genolls a estats units i de vegades plantant cara als poders capitalistes.

És també el dia que grups feixistes i d’extrema dreta escullen per a sortir al carrer a treure pit, i en el qual es produeixen sempre agressions de caràcter racista, xenòfob, homòfob o per motius politics, algunes de les quals han acabat fins i tot amb la mort dels agredits. Segons l’Informe Raxen 2008, entre el 1990 i el 2008 hi ha hagut un total de 24 assassinats de caràcter feixista només als Països Catalans.

Per tots aquests motius, i perqué la seva pàtria no és la nostra, diem no a la celebració de la hispanitat.

El 12 d’octubre no és la nostra festa,

12 d’Octubre res a celebrar!

La Gaianada, Baix Gaià, Països Catalans 12 d'octubre de 2010.


Adjuntem un enllaç a la pel·lícula "La misión" sobre la colonització, la qual hem vist i debatut avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada