diumenge, 15 d’agost de 2010

Crònica i manifest de la festa alternativa

Ahir dissabte es van concentrar una trentena de persones a la Plaça del Castell per mostrar el seu rebuig al desbaratament de les arques públiques que l'ajuntament ha fet. Una pancarta anònima on hi posava "- diners + festa" va acompanyar tot seguit la cercavila. Gralles i timbals van acompanyar amb un tò festiu la manifestació fins a la plaça de la font. En aquell moment es llegí el manifest que adjuntem aquí sota.

A ca l'Astut el grup Fonoll, amenitzava simultaniament la nit amb cançons tradicionals de sempre, en un bar de gom a gom. Tot seguit van tocar primer el Pau i després el Pitu. La festa es va allargar fins a quarts de tres amb el DJ Ràdio Batzegada i una exhibició de malabars amb foc a davant del local.

Manifest front la gestió dels recursos municipals

Sobren ja les paraules a aquestes alçades per descriure la impunitat amb la que el capital privat es val de les arques públiques per a fer els seus negocis. Tanmateix i a la vista dels fets dels últims dies, des de la Gaianada creiem necessari fer les següents consideracions:

1a. L'ajuntament no ens ha volgut donar permís per fer actes l'espai públic no només avui sinó durant tot l'estiu i per aquest motiu ens veiem obligats a traslladar la festa alternativa a un local privat. No obstant, aquesta concentració d'avui no és pas il·legal, sinó alegal.

2n. Hem plantejat per activa i per passiva que aquesta mobilització no havia de ser un acte ni contra cap artista ni contra cap estil de música, sinó una critica compartida per molta gent a la gestió que s'està fent dels recursos des de l'equip de govern torrenc. Regalar 40.000 euros a un ens privat en temps de crisi i amb el greuge comparatiu que suposa cap a totes les mancances socials que té Torredembarra, sense esperar recuperar res ni a les entrades ni a la barra, resulta incomprensible per a qualsevol persona que hi entengui de matemàtiques. Creiem que en aquesta decisió hi influeix una sobrevaloració del que implica l'acte en si influida per un poc esperit critic respecte la propaganda televisiva i els mitjans de comunicació.

3r. S'ha volgut justificar que aquesta despesa es recuperarà amb la "reputació" que guanyarà Torredembarra en diners que entraran de forma indirecte. L'argumentació no és pas dificil d'entendre; el que si que resulta dificil d'entendre i compartir és que s'arribin a recuperar aquests diners, i encara menys que retornin a les arques municipals de tots i totes. Per ajudar als comerços hi havia altres maneres més econòmiques i eficaces que fer que un poble de 15.000 habitants aculli a una superestrella televisiva. S'ha parlat masses cops de l'anomenat "turisme de qualitat" sense cuidar-lo gens. Per altre banda, veiem en l'ús d'aquest argument un intent d'enfrontar els comerços amb aquells qui ens oposem a la inversió desmesurada.

4t. Hem sabut finalment, que la presidenta del club de fans del Bisbal a nivell estatal és de Torredembarra. Sense ànim d'entrar en conflicte amb ningú i entenent que tot torrenc té dret a plantejar les seves propostes al consistori, ens agradaria que s'aclarís amb transparència com s'ha arribat a tirar endavant una decisió d'invertir en aquest concert. Són els diners de tothom i tenim dret a saber-ho.

5è. Finalment, volem recordar que aquestes actituds per part de governants, no són pas un fet aïllat, sinó per contra una actitud creixent d'aquests, malgrat la crisi. Fa uns mesos sabiem que el president Zapatero donaria quantitats ingents de diners als bancs per salvar-los de la falta de líquid, en comptes de començar a prendre mesures per obligar-los a perdonar-les, socialitzant habitatges. Que en època de crisi augmenti el despilfarro econòmic ens hauria de fer pensar.

La Gaianada, Torredembarra, Baix Gaià, Països Catalans, 14/08/2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada