dijous, 12 d’abril del 2012

Per un Casal Popular a Torredembarra

Fa poc El Diari de la Torre ens va publicar aquest article on expliquem com està la propera obertura del Casal Popular.


Per un Casal Popular a Torredembarra

El 2009, ja ben entrada la crisi, alguns militants de La Gaianada i bona part del jovent de Torredembarra veiem amb tristesa la mort de l'Auca, local que fou referencial per als moviments socials; veiem com havia desaparegut el Correllengua; i com es desmembraven moltes de les eines de les quals disposaven joves, treballadors i en general, el poble, per a viure: la privatització de la vida necessitava de la destrucció d'aquestes eines per a poder convertir-les en mercaderia. Per això, l'actual situació de crisi, fa que siguin més necessaris que mai espais on resistir a les circumstàncies col·lectivament: on trobar-nos, pensar juntes i compartir inquietuds de tot tipus. La privatització de la vida i l'acorralament i destrucció de la cosa pública fa indispensable crear espais que actuïn com a revulsiu.

Els Casals Populars representen organització i construcció. Són punts de trobada on els joves i no tan joves podem conèixer-nos, parlar i compartir, però també espais on et pots sentir viu, real, alliberat de l'aparador de plàstic en que s'està convertint la quotidianitat. Perquè els casals són, sobretot, focus i motor de les lluites del nostre entorn més immediat.

El 2009 neix La Gaianada, presentant-se com a Col·lectiu Independentista del Baix Gaià. En aquell context, fent anàlisi de l'entorn que ens rodeja, veiem que els moviments socials i populars s'estan afeblint, en part per la manca d'espais referencials on projectar missatge i créixer. Així s'iniciarà una campanya per obtenir fons amb els quals obrir un Casal Popular, campanya a la qual s'afegiran paulatinament l'Assemblea de Joves Independentista de Torredembarra i Les Filles de les Fetilleres. Actualment, els col·lectius esmentats estem treballant per la obertura d'aquest Casal Popular, després d'haver fet molts actes de tot tipus per aconseguir recursos, sempre des del compromís i la convicció de la utilitat del que fèiem, i sense res a canvi a excepció de la satisfacció dels resultats obtinguts. Exemples d'aquest compromís col·lectiu, sempre en col·laboració amb altres entitats, són la recuperació del Correllengua i la creació de les Torredembarraques, de les quals n'hem estat artífexs i impulsors juntament amb aquestes entitats.

Desitgem amb totes les nostres forces que el Casal Popular que properament obrirem sigui de totes i per a totes. Un lloc ple de vida, focus de solidaritat per ajudar aquells que més pateixen la crisi, lloc de difusió de discurs de moviments socials, útil per a la cultura popular com a lloc de reunió; un espai on fer-hi xerrades, cinefòrums i passis de vídeo, actes musicals de petit format així com cantautors i sessions de PD's, menjars populars, ponències, tallers per educar a infants, tallers per adults on ser mestres i estudiants al mateix temps, un espai on construir social i nacionalment els Països Catalans, on sentir-nos iguals dones i homes, on solidaritzar-nos amb altres pobles, obert a tothom sigui quina sigui la seva procedència: en definitiva obert a totes aquelles entitats i col·lectius de Torredembarra i el Baix Gaià que contribueixen a l'esperit crític i l'acció col·lectiva a la comarca. Volem sentir-nos alliberats de la privatització de la vida: un lloc on recuperar aquesta vida que ens està sent robada.

És molta la feina feta fins ara: les hores, els dies, les setmanes, els mesos i els anys que hem invertit els col·lectius impulsors per poder crear aquest focus de cultura, que esperem que sigui un espai de llibertat. És per això que us demanem, sense oblidar les circumstàncies actuals i les possibilitats de cadascú,que us feu socis del Casal, (teniu una butlleta adjunta) i que us hi acosteu sense prejudicis, que participeu, i fins i tot que us impliqueu en aquest laboratori d'idees, que, sense cap mena de dubte, marcarà un abans i un després a la Vila i la comarca.

La Gaianada, Assemblea de Joves Independentista de Torredembarra i Les Filles de les Fetilleres, 13 de Març del 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada