dissabte, 27 de març del 2010

Crònica dels actes pel dia de la dona treballadora

Els passats dies 5 i 6 de març, es realitzaren els diferents actes que la Gaianada havia programat pel dia de la dona treballadora. El divendres 5 es feu una xerrada sobre el patriarcat en l'actualitat a càrrec del col·lectiu feminista i revolucionari tarragoní Cau de Llunes, en la qual participaren una vintena de persones.
L'endemà dissabte, a les 18:00h membres de la Gaianada posaven una exposició sobre la situació de la dona en l'actual context de crisi, que cap al tard acabà amb la lectura del manifest de la Suyaí de l'ABG, en el qual recordà l'orígen del 8 de març, dia de la dona treballadora, tot fent incís en l'orígen de la història de la data en els fets de Chicago el 8 de març del 1908 i remarcant el caràcter social de la jornada en relació al fet del treball. La companya Bibiana llegí també el manifest de La Gaianada que adjuntem a continuació:

"A dos dies del dia de la dona treballadora, ens trobem aquí per denunciar un cop més el patriarcat, la estructura social que des de fa més de dos mil anys castiga per raó de gènere no tant sols a dones sinó també a homes. Lluny de ser una cosa del passat, la ideologia patriarcal de caràcter universal, s’adapta i es materialitza fent-se tangible en les pràctiques polítiques, culturals, científiques i educatives de cada època, oprimint a les dones a mans dels homes.

Des de l’àmbit d’allò personal fins al social, a voltes de manera molt subtil, a voltes descaradament, veiem com les infants aprenen ja de ben petites amb les joguines a desenvolupar les capacitats emocionals, o a jugar a jocs més físics en el cas dels nens. Tot està preparat per a que en fer-nos grans, per necessitat, unes siguin físicament més dèbils i els altres tinguin les emocions segrestades, entrenant-se en les habilitats que el patriarcat espera d’una “bona” dona i d’un “bon” home.

En el món laboral, i més generalment en el mercat, ens trobem que la divisió del treball és de caràcter sexual, i respón a la supeditació de les altres esferes com l’estat, la família o la societat. Els qui neguen la existència del patriarcat, ho fan sempre fent una comparació al passat, com si la negació d’un determinat mal, comportés necessariament un altre bé, i amparant-se en els relatius avenços dels últims anys, s’oculta la emergència d’un nou mal. Sous inferiors per fer les mateixes feines o l’abandonament del estudi degut a la manca de temps quant la parella té fills són clars exemples de les conseqüències que té la ideologia que aquí denunciem i que porta a la dona a una situació de desavantatge. El capital necessita sectors remunerats i d’altres que no ho estiguin, necessita de la producció del treballador però també que aquest es reprodueixi i necessita una ideologia que asseguri la continuitat d’aquesta divisió.

En tercer lloc, el patriarcat segresta les nostres sexualitats. Necessita una societat basada en la família nuclear, per poder perpetuar la divisió sexual del treball. Evidentment, no necessariament una familia mononuclear comporta opressió, si aquesta no reprodueix els valors del patriarcat. El segrest consisteix en que la dissidència sexual de gais, lesbianes, transexuals o intersexuals és atacada pel llenguatge del patriarcat, imbuit d’un sistema de valors que en última instància respón als interessos del mercat. Cal penalitzar a les dones que avorten, al no representar el model de dona reproductora, regulant la sexualitat per obtenir un control del avortament.


Finalment volem invitar a tothom a venir a la manifestació que es farà el proper 8 de març en motiu del dia de la dona treballadora a Tarragona, la qual començarà a dos quarts de vuit a l’estatua dels despullats.


Per un 8 de març antipatriarcal!

Per un dia de la dona treballadora feminista!

Visca la dona, mori el mal govern!"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada